Google+ Followers

Wednesday, November 18, 2009

Permulaan nyembang










Salam....




Dah lama aku x jengah umah aku ni. Dulu aku kata aku x kan masuk ke umah aku ni. tapi bila ada benda2 yg baik, aku rasa boleh kita share sesama....... Gambo kat atas ni masa rumah terbukak aku.....Tapi dlm gambo tu x de pon muka aku.....


Mula2 ni sikit je yg aku tulis. Lom byk idea lagi

Wednesday, October 7, 2009

Jemput Datang!!

Assalamualaikum wbt semua....

Lama tak bersua dgn kalian, rindu jgk rasa nye..
namun aku byk kerja yg membataskan utk aku berblogging wat masa skrg nih...tapi tak ape lah, ade masa aku jengah2 jgk rumah pink panther nie...hehehhe!!

Di sini aku nak wat PENGUMUMAN kat semua rakan taulan sama ada kenalan Mangga Online (MO) , kenalan Blog, silent reader, secret admirer, secret recipie.... semualah kan yg kenal dgn Ungkep nie..harap2 korang sudi dtg ke teratak saya pada :-

Tarikh : 10/10/09 (Sabtu nie tau...)

Masa :
1.30pm ~ 6.30pm

Alamat rumah aku :
No. 1, Jalan BKI 17, Tmn Bukit Katil Indah, Melaka.

Aku harap korang sudi2 kan lah hadir ke Majlis Rumah Terbuka aku ini ye....
sebarang pertanyaan..sila tinggalkan dlm komen ini....

Semoga berjumpa lagi....

Selamat Hari Raya
Maaaf Zahir Batin


pesan ungkep: bawak keluarga sekali..aku dah prepare duit raya banyak nih...heheheh!

Sunday, September 13, 2009

cATATAN TERAKHIR

ASALAMUALAIKUM SEMUA,

Rasa berat nak buat catatan kat sini. Ari ni x sama macam semalam. Aku x nak celoteh panjang2.
Buat teman blog semua ari ni mungkin ari terakhir aku disini. Mungkin kita x akan bersua d alam maya ini.
Dikesempatan ini aku ingin memohon ribuan ampun kepada semua. terutama kepada saudari NORAZAH OTHMAN. Selama ini aku banyak kutuk ko. namun tiada niat lain. itu menunjukkan mmg sikap aku cam tu. Jangan le disimpan didalam hati. Buat teman2 yang lain kenangan sepanjang aku mengenal erti MO, Blog tidak dapat aku kecapi dari mana2. MMg manis kenangan tu. Bagi mereka yang tidak pernah datang ke umah aku ini. Tapi kenal di MO sampaikan salam aku untuk semua.
Tiada kesalahan, kekesalan yang akan aku bawa bersama cuma kenangan manis/indah semasa melayari internet.
Sekali lagi buat teman2 yang dikasihi, jaga diri, jaga tata susila dan jaga adab2 sebagai muslimin/muslimah. Kita ditanya atas amalan yang dilakukan. Kita x kan ditanya atas apa yang kita harapkan.
Salam untuk semua.




pesan ungkep: MAAF DARI UJONG RAMBUT HINGGA HUJUNG KAKI. DARI MULA KITA KENAL HINGGA DETIK INI.

Friday, September 11, 2009

KISAH BENAR

Cerita ni aku copy2 bulat dari sumber lain. Rasa2 buleh buat kita nangis sama.

Assalamulaikum semua.

lama dah tak masuk forum cari ni….satu nye sebab aku ni sedang berpantang dan tak de masa nak jenguk rumah kita nie…..

Aku start menulis nie pun sebab aku nak kongsi experience dan kesedihan bersama diatas kematian ahli keluarga baru yg sangat aku sayang…selama ni aku hanya dengar cerita ibu2 yang kematian anak atau keguguran..dan sekarang aku sendiri yg mengalaminya…ya ALLAH memang susah untuk aku menghadapinya tapi aku redha….

Seperti ibu2 hamil yg lain ..aku go on with my medical check-up seperti biasa…tapi masa kandungan aku masuk 7 bulan, gynae detected that my baby mungkin having an abnormal heart….aku tak tau cam ne si gynae aku boleh tau tapi yg aku pasti dia scan perut aku lama …nearly 30 minute…My gynae advise aku to monitor baby movement…walaupun aku macam nak pitam masa memula dapat tau…tapi sebagai umat islam aku tak patah semangat…aku bertawakal ngan bersolat hajat dan mintak doa pada Allah banyak2 setiap hari…..aku percaya satu hari nanti doa aku pasti Allah perkenankan…

sejak tu ..every 2 week aku kena gi buat medical check-up dan every time aku tanya gynae aku dia kata ..banyak2lah bertawakal…..My gynae tak dapat nak agak samada baby boleh survive masa lahir atau tidak sebab masa dalam kandungan baby dapat oxygen supply dari ibu …so…aku pun teruslah bertawakal lagi….My gynae try to fix an appointment dengan kawan dia kat IJN, tapi rezeki tak menyebelahi aku, kawan dia tak dapat dihubungi.

Pukul 6.00 pagi 25/12/2005 aku dah dapat rasa contraction yg kerap dan hubby aku cepat2 bawak aku gi Ampang Putri … dalam perjalanan aku bertawakal dan berdoa …semoga baby yg akan aku lahirkan nie sihat dan apa yang prediction gynae pada aku selama nie semua salah…

By 9:01am 25/12/2005..aku selamat bersalinkan baby boy yg comel dan montel 3.6kg…dan my gynae kata baby in good condition and can breathe on his own….alhamdullilah…mungkin doa aku dah dimakbulkan Allah…. tapi aku pulak berperang ngan maut bila aku mengalami tumpah darah yg agak teruk sampai pitam….aku rasa macam aku je yg pergi dulu dari baby …macamane pun aku redha dan bertawakal ….aku ingat Allah banyak2…dan alhamdullilah aku recover petang tu jugak…masih tak sempat nak pegang baby sebab aku tak nak banyak2 bergerak dan doctor advise supaya aku banyak relax ….

bebalik pada cerita baby …baby aku beri nama NIK MUHAMAD AQMAL yg bermaksud yg bijaksana dan aku harap baby akan menjadi seindah nama yg aku bagi….

hari kedua aku dah discharge from hospital walaupun gynae mintak aku stay lama sikit…tapi aku nak balik jugak sebab aku risaukan anak aku yg no 3, Nik Nur Aliyyah (2yrs++)…. dia rapat sgt ngan aku…bila dia tanya aku gi mane …adik2 dan maid aku akan tipu dia cakap aku pergi opis…nanti dia tak bising lagi lah…. baby still in good condition…tapi paediatrician mintak bawak baby jumpa dia 1 week from the date aku discharge…dia kata baby punya valve kat jantung tu tak terbuka...but the doctor do not advise me on how serious that was…until aku sendiri realize that bila baby aku bernafas…perut dia berlekuk sampai ke dalam … takpe nanti next appointment aku akan tanya doctor.....

So my next appointment ngan paediatrician is on 4/1/2006….masa tu baru doctor bagi tau aku yg baby aku nie menang ada something wrong ngan jantung dia …so the doctor buat appointment untuk aku dan baby jumpa paediatrician bahagian cardiologist on the 9/1/2006…. masa tu hati aku dah mula berdebar2 …tapi aku tetap cakap insyAllah baby aku sihat ….sepanjang perjalanan balik aku menangis aje..aku tengok baby aku tapi tak nampak biru atau lebam macam baby lain yg memang ade heart problem

on 9/1/2006 aku jumpa ngan paediatric cardiologist …dia scan baby aku dan confirmkan yg memang jantung baby aku ada problem …yg mane baby punya heart tak properly develop masa dalam kandungan…kalau normal human heart ada 4 rooms ..but my baby ade 21/2…so darah yg bawak oxygen dan carbon dioxide bercampur-aduk…dr tu kata baby aku Univentricular Heart….. ya Allah …masa doctor bagitau aku…rasa dunia aku ni kecik sangat…macam nak pecah jantung aku …tapi aku kuatkan semangat bila doctor akan refer aku ke IJN dan kata my baby should go under several time of operation…hati lega sikit lah ingatkan penyakit baby nie masih ade ubatnya….tapi aku heran doctor takde pulak advise aku on how to feed the baby ke atau any other circumstances yg bakal aku tempohi dalam process untuk membesarkan baby yang berproblem macam nie…
so hubby aku pun book appointment kat IJN ngan pakar cardiology kat sana….so the new appointment with IJN is on 16/2/2006 hari rabu

esoknya raya haji tapi aku takde mood nak raya…aku bermandi air mata bila dapat tahu penyakit anak aku nie…I do some research on the internet to find out tentang penyakit nie…dalam satu web tu dia cakap baby aku ada Congenital Heart Disease ….alahai kesiannya anak kecik aku nie…kecik2 lagi dah kena undergo operation…setiap kali aku teringat aku akan menagis …tapi mak aku pulak selalu ingatkan yang aku nie dalam pantang…..emmm sabar aje lah….

so life go on as usual….until hari khamis 12/1/2006..baby Aqmal asyik menangis tak tido siang malam…macam baby kena colic…bila terkentut dan sendawa baru dia boleh tido…susu pun tak berapa nak sangat…dah dua hari sakit aku pun cakap kat hubby untuk bawak baby check-up ….aku jaga baby bergilir2 ngan hubby dan mak aku…

pagi sabtu 14/1/2006 aku nak bawak baby gi jumpa doctor….tapi macam2 sangat halangan…then aku decide nak bawak baby jumpa doctor petang tu jugak….menjelang tengahari baby aku still merengek..macam tak sedap perut…aku pujuk je bagi dia diam tapi dia tak jugak berhenti menangis….susu pun tak nak sangat…petang kul 5 aku ngan hubby bawak baby jumpa doctor …sebab dia tak menyusu, tak tido dan asyik meragam…..round2 satu Ampang cari klinik pakar kanak2 tapi …ade yg tutup dan ade yg doctor nye balik rumah …aku tak nak tunggu lagi bila aku tengok baby Aqmal dah mula menangis sampai putus nafas…so aku decide nak masuk je mane2 klinik yang ade…aku gi klinik mutiara kat bukit indah..dan doctor yg rawat anak aku tu kata anak aku dah biru……dia terus buat reference letter untuk hantar anak aku kat hospital yg berhampiran…dalam kereta aku menangis bila tengok baby aku bernafas macam susah sangat dan mulut dia dah jadi biru

sampai HUKM aku pun terus bawak baby gi emengency area..kat situ baby terus masuk ke emergency ward…waktu tu aku tawakal dan aku ingatkan diri aku mungkin dah sampai masanye…aku doa banyak2 mintak2 baby back to normal….aku pujuk hati ngan cakapkan kat diri aku sendiri yg baby is ok….tapi setiap kali aku tengok doctor berlari masuk emergency ward baby aku …hati aku cemas dan air mata nie tak putus2 mengalir…dalam hati aku tak putus2 jugak berdoa kepada Allah

menangis aku tengok baby dah berwayar2 …dalam incubator lagi…masa nak transfer baby ke NICU…jantung baby stop dan aku tengok doctor bagi CPR ke baby…terpaksa tolak balik masuk emergency ward tadi….ya Allah ..masa tu tak daya rasanye nak berdiri….aku nangis dan bertawakal je masa tu…..

by pukul 8:00 malam baby aku dah dibawa ke NICU…nie ward khas untuk baby2 yg bermasalah dan tak cukup bulan…….waktu tu hanya aku dan suami aje dibenarkan masuk …

aduh…remuk hati bila tengok si kecil aku tu di cucuk ngan jarum dan mulut dan badan baby pulak berwayar2… baby Aqmal pulak breath through life support machine. ya Allah …masa tu rasa tak keruan…..kalau boleh aku nak bertukar tempat ngan baby…biar aku yg berwayar2 dan aku yg rasa sakit kena cucuk ngan jarum….hati ibu mana yang tak rasa tersentak bila setiap kali tengok anak kecik aku macam kena sawan….tersentap2 dan in a very difficulty of breathing…ya Allah….kau yg maha mengetahui….

Doctor yang bertugas tu beritahu aku dan hubby that condition baby aku aku sangat kritkal…jantung dia berhenti untuk kali yg kedua sebaik sampai saja di NICU dan darah baby dah berasid…chances very slim..but the doctor akan cuba sedaya upaya untuk stablekan keadaan baby.

sebelum aku balik rumah …dalam pukul 2:00 pagi aku masuk NICU room tu nak tengok baby…tapi dari jauh aku nampak doctor tengah kerumun baby aku ..dan aku cuma nampak yg doctor cukur rambut baby untuk dimasukkan drip. Rupa-rupanya baby aku dah stop breathing ….ya Allah….lemah lutut aku masa tu…hubby aku suruh aku keluar … my mom suruh aku balik dan rest cukup2 sebab aku masih dalam pantang lagi...ikutkan hati aku tak nak balik….

Pukul 4:30pagi 15/1/2006…hubby aku call kata baby dah berhenti bernafas lagi dan doctor buat cpr untuk selamatkan baby….ya Allah kuatkan lah semangat aku masa tu… rasa nak berlari gi HUKM jam2 tu jugak…waktu pulak bergerak lambat sangat …dan mata aku langsung tak nak lena..asyik teringatkan baby kecik aku tu…rindunya aku kat dia masa tu….tak puas rasa nye pegang dia hari nie

Aku sampai HUKM semula dalam pukul 10:00 pagi 15/1/2006…terus ke NICU untuk tengok baby dan replace my hubby ..so that my hubby leh relex sikit dan mandi ….masa tu aku tengok baby stabil tapi fully breathing using life support machine….hubby aku kata baby stabil…tapi bila aku tanya nurse …dia kata baby tak kencing atau buang air besar since masuk ICU semalam…… Kata nurse tu lagi semalam doctor bertungkus lumus mencari urat nak masukkan drip tapi doctor tak jumpa urat baby kat semua tempat baik kat kepala, tangan. Last sekali doctor jumpa satu urat kat kaki kanan itupun tak tahu berapa lama boleh bertahan….ya Allah….apa lah yg aku boleh buat…aku berdoa dan tawakal je….

Aku sempat bercakap ngan baby aku masa tu…he responded to my by squeezing my finger…..every time aku panggil nama dia…dia respond ….rasa macam cerah je masa depan…aku cakap kat baby supaya cepat2 recover dan boleh balik rumah main ngan abang dan kakak2 dia…at the sometime aku ajar baby mengucap dan sebut nama Allah banyak kali..dan aku cakap baby Aqmal ni lahir sebagai orang islam dan kalau mati pun mesti dalam islam jugak….tapi yang paling aku tak leh lupa masa baby nangis bila aku cakap mama halalkan setiap titik susu badan mama dunia dan akhirat..dan aku cakap lagi kalau Aqmal pergi dulu ..tunggu mama kat sana…apa yg pasti baby squeeze jari aku dan aku nampak baby mengalir air mata…tu lah detik yg paling tak dapat aku lupa…..ya Allah kuatkan semangat aku…..

Pukul 12:00tgh..15/1/2006…doctor in-charge panggil aku ngan hubby untuk discuss pasal baby Aqmal….According to the doctor baby have a slim change to survive and to undergo an operation is too risky….dia kata baby dah fully support by machine and kidney dia dah fail … masa tu aku tengok hubby aku menangis dan aku pulak jadi strong…then aku tanya doctor apa yg aku harus buat…doctor kata tunggu je…kalau cabut kan life support machine nie maybe baby boleh survive not longer by 2 days….ya Allah …masa tu aku tahu aku akan kehilangan Aqmal…doctor pun ada kata dia tak nak seksa baby lagi sebab urat2 badan baby dah tenggelam dan tak tau kat mana nak cucuk drip lagi….

at 1:05pm….baby Aqmal mula nazak semula…doctor bagi CPR dan aku tengok baby betul2 dah nazak …..doctor panggil aku dan hubby to be with the baby at all time ...aku panggil my PIL masuk untuk cium baby buat kali terakhir…bila mak dan abah aku sampai aku suruh diaorang jumpa dan cium baby….mak dan abah akulah org yg agak rapat ngan baby sebab sepanjang aku berpantang aku duduk rumah dia….org yg terakhir ngan baby ialah my abah..dia pun ajar baby mengucap..and by the time dia habis syahadah…the monitor shows one straight line yg menandakan baby Aqmal aku dah tak de lagi….aku tengok muka nurse …nurse tu pun menangis dan mengelengkan kepala …aku faham…dan aku redha ngan apa yg telah terjadi……

untuk kali yang terakhir aku cium baby Aqmal sepuas2 hati aku …tapi aku tak dapat nak peluk dan dukung dia puas-puas sebab badan dia penuh ngan wayar…itu lah paling aku ralatkan hingga ke hari ini…..ya Allah rindu nya aku kat Aqmal

Nik Muhamad Aqmal selamat dikebumikan pada petang 15/1/2006 selepas solat asar…

ya Allah ….aku redha ngan apa yg telah berlaku dan aku bersyukur kerana Kau pinjamkan dia untuk aku bermanja walaupun sekejap….amin

Walaupun aku hidup ngan dia cuma 21 hari aje tapi aku rindu sangat2 ngan dia…aku harap dia muncul dalam mimpi aku untuk aku peluk dan cium dia sepuas2 hati aku walaupun sekejap

“Aqmal …tunggu mama kat sana….tolong mama bila mama susah kat sana nanti ……mama rindu sangat ngan Aqmal”

Al-Fatihah


pesan ungkep:TAK TERKATA.....

Tuesday, September 8, 2009

KISAH SEMALAM

Asalamualaikum

Semalam tgh aku buat keje kat opis, tetiba je wife aku SMS kat aku. Dia kata tgh ketawa terbahak2. Aku konfius gak. Psl wife aku klu ketawa x pernah terbahak2 tapi sampai terkentut2. Ni mesti ada apa2. Klu x psl kena geletek. X pon masak nasi x tekan suis.
Aku pon dgn penoh debaran call le wife aku. Tanya apa citer. Dia pon story kat aku. Sebenornya jiran kami tgh buat ubahsuai umah. So ada 2 org pekerja dok buat keje2 tu. Dia orang dok nyimen tembok. Last2 simen x cukup. Jadi yg sorang ni pon g le beli simen kat kedai. Mamat yg sorang ni pon x de keje, masuk le dlm umah jiran aku ni. Pada hal keje ubah suai kat luar. X de kena mengena kat dalam. So wife aku pon x de le dgr apa2 lps tu.
tetiba je dgr suara pakcik anak tuan punye umah dok panggil nama mamat ni. Sekuat2 nya. dia siap gegor pagar umah lagi. pon mamat ni x bangun. lps tu pakcik tu dah penat. dia start motor dan bunyikan hon motor. pon x dgr gak. wife aku kata ada gak dalam 10 hingga 15 minit pak cik ni panggil.
Yg kelakau ni mamat ni siap bukak AIR COND lagi. tu yang hanyut semacam je. pakcik ni dah angin semacam. tido mati le, makan gaji buta le. sampai kawan mamat ni balik. so kawan ni dan pakcik ni pakat jerit kuat2 dengan ketok pintu umah mcm nak roboh. masa yu jiran2 dah berkumpul dah.Takut le kot2 dak keras kat dalam.
Mmg betol mamat ni tgh tido kat dalam. Nyaman dia kata. sampai x sedor org panggil. Sesekali dapat Air Cond lupa segala.
kawan dia kata, klu ikut hati aku, nak je aku tinggalkan ko kat dalam. pakcik tu kata, rugi le anak aku. pasl ko guna air cond dia. mamat ni mungkin dah malu dgn jiran2 aku yg lain, terus ajak member dia balik.

Agak2 entah mcm mana syok dia tido dlm umah tu. wife aku cite sampai berair2 mata.

pesan ungkep: Bior tido mati, jgn tido sampai mati.

Sunday, September 6, 2009

HUJAN

Asalamualaikum

Kalau ikutkan aku nak up date umah aku ni lepas raya. sekarang aku tgh sibuk ngecat umah, cari kayu api (nak kacau dodol), kejor ayam (ayam utan kan lior), tolong pak mail cari lembu ilang (nanti x de daging satu kampung), mak suruh cari buluh (bukan nak buat meriam laaaaaa)nak wat pelita, nak kena, nak kena, nak kena.....aduiii bayak benda yang aku kena. Sampai aku jadi serba x kena. tapi kadang2 aku terkena gak.

Melalut je aku ni. Ni teman nak cerita sikit. Pasal hujan. Bukan Band Hujan.
Aku balik kg ari sabtu ari tu. kat kg aku ramai gak anak2 dara, mak2 dara, nenek2 dara. Tapi yang ada kaitan dgn cerita aku ni bukan mereka. tapi yang pernah jadi anak dara. tapi la ni dah x berapa nak dara lagi. Kisah ibu tunggal.

Masa tu aku nyembang2 dgn mak aku,. Kebetulan ada jiran aku dtg bertandang. Aku ni mmg jenis peramah (cewahhhhhh). So dlm bual2 tu terkeluar le psl HUJAN. Aku pon kata le bagus gak hujan2 ni. Budak2 puasa x letih sangat. Klu buleh bior ari2 hujan.
Korang tau, aku jeling kat muka ibu tunggal tu. Lain macam je muka dia. Mak aku pon perasan. Ibu tunggal tu kata, klu ari2 hujan mcm mana dia nak cari makan. Dalam hati aaku, apa lak kaitan makan dgn hujan.
'AKAK KAN KEJE NYA NOREHHHHHHHH. KLU DAH ARI2 UJAN KO NAK SURUH AKAK SUAP APA KAT MULUT ANAK2 AKAK.' Aduiiii nape aku leh lupa dia keje noreh....NYOSAL aku cerita. Tapi nak buat cam mana dah aku peramah.
Aku terus tukar topik lain. Buat mcm x peranah bincang psl hujan. 'HUAJN HARI@ PON X ELOK. NANTI BULEH BANJIR', saja aku cakap nak bagi cover malu.'BANJIR KO JGN SEBUT. TKUT AKAK. UMAH DAH LE TUNGGU NAK ROBOH....MINTA DIJAUHKAN LAAA.'. adui kantoi lagi
'Tak pe le kak, mak saya nak g sembahyang dulu.' Terus aku angkat kaki....Takut salah tajuk lagi.

Moral of the story, orang2 tua nyembang jgn campor. tapi aku rasa aku dah tua. Maknanya aku muda lagi leeee. yahoooooo


pesan ungkep:Hujan ooo hujan, nape ko turun, mcm mana aku x turun, mmg aku patut turunnnn

Friday, September 4, 2009

Friday, August 28, 2009

CERITA BULAN PUASA



Asalamualaikummmmmmmmmmmmmm

Korang sahur x hari ni. Jgn diikut sgt mata tu. Nanti dah tengahari baru nyesal pasal apa x makan sahur. Kan dah lapor. Nasib korang le. Ada hikmah kita bersahur. Masa tu klu korang berdoa, INSYALLAH dimakbulkan. Minta le yang baik2 je. Doakan aku sekali tau. Aku nak korang doakan aku bahagia dunia hingga akhirat. Satu lagi moga dimurah rezeki. Psl apa, nanti boleh le aku ambik maid byk2. Itu namanya membantu insan lain. Psssssttt....aku nak bagi tau, maid aku yang sorang tu x leh nak harap sangat. Tak baik ngumpat bulan posa ni yea.

Ni aku nak citer...hari semalam aku balik kg mentua aku. Biasa le minggu lepas aku dah buka pose kat umah mak aku. So gilir2 le. Bukan nak cakap beso, mentua aku mmg sayang kat aku byk. Jgn jeles...Jadi aku pesan le suruh petikkan apa2 buah yang patut. Musim buah duku bebbbbbb.Balik2 dah ada satu raga duku. aku pon apa lagi mentedarah le....Kenyang le. Aku ingat dah abis...rupa2nya ada lagi. tapi itu untuk aku bawak balik.
So pagi ni aku pon kemas2 le nak balik MElaka. Anak2 aku x tolong pon. So buah duku, buah pisang, daun pisang...semua bendakalah aku angkut. Sapa x nak benda FREE.

Dah abis punggah aku pon salam2 dgn mentua aku. Anak2 aku pon salam gak. Aku terlupa nak tutup bonet kete. Aku suruh le anak aku yg sulong tutup. aku masa tu tgh nyembang2. alih2 aku tgk anak aku dok ngunyah sesuatu. aku tanya makan ke? Dgn konfident dia jawab,'Yea makan duku...' kat tgn dia ada sebijik lagi ready nak kopek. 'Kan abg long puasa.....' Terus dia luihkan duku kat dlm mulut. Psl malu punye psl terus masuk kete dan.....NANGISSSSSSSSS. Hua2...aku satu kuarga dok gelakkan. Anak2 aku yg lain lagi kecoh dok perli abg long dia.

Dalam kete dia x kata apa pon. malu besooooooooooo dia kata. Tapi aku pujuk kat dia, terlupa x apa jgn buat2 lupa.

Gambo kat atas tu adalah tentera aku. sorang aku tak leh nak tayang kat umum. Privacy.

Itu le kisah aku.

pesan ungkep:AKU X PERNAH LAK NAK JADI KES2 TERLUPA NI.AGAK2 BEST TAK?

Wednesday, August 19, 2009

SALAM RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA......

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK.....
SEMOGA ALLAH TERIMA PUASA KITA ...AMIN

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan,
yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu saya ingin memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang di sengaja mahupun yang tidak di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan hati yang bersih, khusyuk, diberkati dan dirahmati oleh Allah S.W.T, insyaallah.

SELAMAT MENJALANKAN IBADAH PUASA



pesan ungkep: amalkan SAHUR walau semalas mana pon

BUAH KURMA

Salam


Sekarang bulan puasa bakal menjelma.........berhati-hati.........be
careful of Kurma Yahudi ... Tolong Distribute!
Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan
tetapi dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan
di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.Ia ditanam di satu kawasan
luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia
dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya....dan ramai
pekerja-pekerjanya
berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk
tabung
orang-orang Yahudi.


Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para
Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah
terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam
oleh rejim Yahudi ini.
Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun,walaupun dari segi ekonomi.


PLEZ FOWARD...
HARI NI X DE LOYOR2 BURUK. NI BETOL2. BUKAN MAIN2.





pesan ungkep:BUKAN SEMUA KURMA TU DARI ARAB. HATI2 DALAM MEMBELI

Monday, August 17, 2009

Aku kena tag le pulakkkk

sebelum aku menceceh lebih panjang. ni aku kasi tgk gambo kucing aku plg cantik


asalamualaikum.....

Aduiii...rasa malas bangat nak jwb tag2 ni. psl aku x pernah ngeTAG pon. Tapi ngenangkan bibik aku yg sorang ni., aku gagahkan gak jari aku ni. padahal bukan takat otak dah tepu, air liur pon dah melelh keluar sendiri psl dah letih sgt. so buat dak aspa, ko tgk je le. klu boleh dpt manafaat ambik. klu dpt unsur2 khurafat buang. klu ada dpt kebaikan berlipat2. baguz2. jgn dok kata aku x pandai jwb TAG. le ni aku x pakai pon SMART TAG.






1)-Beside ur lips,where is the favourite spot to get kissed?
--> nak kena bagitau ke. klu ada berani tanya le madam aku!!

2)-How did u feel when u woke up this morning?
-->aku rasa cam nak jadi bosss yg plg baik didunia. x nak kasi keje byk2 kat bibik.(suke le dak aspa tu)

3)-Who was the latest person/people u took photo?
-->of coz anak2....

4)-Would u consider ur self spoiled?.
-->klu psl spoil2 ni dak aspa mmg geram je kat aku ni...

5)-Have u ever had a best friend who was of the opposite sex?.
-->ntah le.....dolu2 nya citer malas nak ingat.

6)-Do u want someone to be dead?
--> sape le aku nakkan org lain/makhluk mati. aku doakan semoga kita hidop berbahgia.

7)-What does ur last text message say?
-->"miss called" ....ini tentu dari bini aku. nak jimat

8)-What are u thinking right now?
-->x lama lagi puasa. HINI x abis2 lagi, pilihanraya kat permatang pasir, nak basuh kete, nak basuh baju....eiiii byk bangat yg aku fikir oiiiiiiiiii

9)-Do u want someone to be with u right now?
-->nak bangat....dak aspa duduk bawah .kat kaki aku. kasut aku ni lama bebenor x lap. kilat2 sikit.

10)-What was the time u went to bed last night?
--> aku mmg tidoq lin kul 10 mlm. abis nak wat apa lagi. MENGKUREP leeeeeeeeeee

11)-Where did u buy the tee(t-shirt) u are wearing now?
--> aku keje opi mana pakai t-shirt oiiii. tapi t-shirt terakhir aku beli 3 bulan lepas kat JJ. (aku tunggu time oper je..jimattttttttttt)

12)-Is someone on ur mind right now?
-->bini dan anak2, mak, adik-beradik, mertua, ipar duai, sepupu sepapat, ayam itik, kucing aku.....x tersebut aku , byk lagi..pokok2 kat kg tu...

13)-Who was the last person who text?(tag) u?.
--> dak aspa....tapi aku rasa si lat pon ada TAG aku....nanti lat aku dok ingat2 ...klu aku lupa ko ingatkan aku le, lat yeeeeeeeeeeeee

14)-10 lucky person to do this tag?
--> yg mmg sayang dan anggap aku ni kawan dia....sila le jawab. x baik tau x ngaku kawan...



berehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. abis gak. dah puas hati ko aspa...
klu aspa sibuk tahap cipenzi..aku sibuk tahap sampai x sempat cebuk....nasib baik ada bibik yg baik hati


pesan ungkep:AKU MAKIN MALAS NAK MASUK MO DAN MASUK UMAH AKU SENDIRI. huarghhhhhhhhhhhh

Thursday, August 6, 2009

SESEKALI DIUJI....

ASALAMUALAIKUMMM

Lamanya nya aku x update umah aku ni. Nasib baik perompak yg itu hari x masuk. Byk gak harta yg aku tinggalkan kat umah ni. Aku rasa perompak tu dah x berani datang. aku dah Sumpah, saper berani masuk umah aku tanpa kebenaran...
dia akan mengidap penyakit KENTUT sampai mati. huuuuuu aloooo...cam ne tu. so beringat2 le sblm menerjah kat umah aku ni.
apa le yang aku merepek meraban ni. sebenor2nya. aku tgh x sihat ni. dah 2,3 ari dah. smlm dah g klinik. HA kata aku ok je. x demam. Yang aku musykil badan aku rasa bisa2. lutut aku ni sengal bangat. x leh nak duduk lama2. sakit yg sukar digambarkan.
Agak2 aku ni sakit apa aghhhh. ni nak tulis pon rasa x daya. tapi aku gagahkan juga demi kawan2.

okla aku dah x larat dah. doakan aku moga cepat sembuh. KALAU UMOQ AKU PANJANG KITA BERSUA KEMBALI. Klu x sedekahkan AL-FATIHAH byk2 kat aku.
bye.Wasalam.













pesan ungkep: JAGA DIRI. SEKARANG MUSIM PENYAKIT

Thursday, July 16, 2009

JANGAN TIRU AKSI INI

AGAK2 KORANG KALAU G ZOO, tetiba ada benda raba macam dlm gambo ni. macam mana.

aku rasa ni bukan dak aspa punya BELAAN. Tapi mcm pernah aku nampak. Tapi di mana yea.
Klu benda tu raba aku cam tu. Gerenti aku FIRE mcm otromen. Tapi benda tu nak ke kat aku ni. Selalu nya dia cari pompuan je. teman dia kat sebelah boleh tergelak beso tgk kawan dia buat keje x senonoh. Report kat pejabat agama. x pon dekat BP kat umah saper.....aku ingat umah dak AS...... Kat situ mmg dikumpulkan spesis jenis ni.
Mana pegi ketua dia. yg aku komfius x nampak pon muka tuannya.
Ahhhhh..entah2 mmg tuan dia yg suruh. ooooo psl gaji x cukup, so dia ambil le gambar candid. Lps tu jual . Dapat gak hasil. Bijak2....
Tapi kekawan aku jgn tiru mcm benda ni buat. Tapi tiru mcm tuan dia punya otak. Otak bisnes tu. Untung ooooo.
Entah apa2 le aku ni....saja. Aku kena stanby kat opis sampai 10 mlm. Tu yang merapu meraban ni. dah le....nanti bos aku nampak lak.....
Malam jumaat....takut campur bedeborrrrrrrrrrrrrrr




pesan ungkep:

Monday, July 13, 2009

KISAH JIRAN LAGI

Assalamualaikum

Korang ingat kisah jiran aku yg aku cerita kat cni.

Itu hari , waktu malam. aku balik surau dgn anak2 aku. Tiba kat depan umah jiran aku tu dia tahan aku. Aku suspen gak. Aku bagi salam. Dia jawab salam. Dia suruh anak2 aku balik dulu. Belari le along dan angah masuk rumah.

Aku pon tunggu je atas moto. Dalam hati aku tertanya2 gak. Apa le pakcik ni nak cakap. Untuk maklumat, dia panggil aku abang. Aku dah sah mmg panggil dia abg. Psl umoq dia dah pencen pon. Tapi aku helan nape dia panggil aku abg.

So, dia buka bicara, jgn marah psl dia nak cakap psl budak2 main bola.( adui dlm ati aku, x abis2 lagi....). Dia kata dah belah bola budak2 2 biji. Dia x nak nanti bola anak aku pula dibelah nanti. Aduiiii aku dah mula nak naik darah. Tapi psl aku fikir2 kan balik aku baru balik surau. So kena tunjuk baik. Aku bagi dia can cakap sampai puas. Korang nak tau aku naik bosan tunggu. Bukan apa dia cakap benda yang sama.

Last2 dapat gak aku peluang mencelah....
1. Aku cakap aku pon duduk tepi taman, aku gak ada tanam pokok2 kat tepi tu. Aku kata aku x kisah klu pokok aku kena bola. Pada aku bior kita rugi didunia, tapi kita untung diakhirat.

2. Aku cakap Rasul Kita pun sayang dengan budak2. Baginda sanggup lakukan apa jua untuk mengembirakan hati kanak2.

3. Aku kata court tu sebenornya untuk bola tampar. Cuba abg bayangkan jika budak2 main bola tampar. lagi teruk bola melantun kemana2.

4. Aku kata anak2 aku baru umoq 8, 9 tahun. kuat mana le tenaga yg ada utk sepak bola kuat2.
sebenornya dia marah kat budak2 beso dari taman sebelah yg dtg main dgn ank2 aku. so aku kata kat dia, abg jaga le masa budak2 tu main bola. marah kat yg beso tu jgn campur dgn kanak2.

5. Aku kata aku kecik hati kat bini dia psl perkataan BODOH ari tu. anak aku pon dok komplen pasal bini dia.

6. Aku kata aku nak idop berjiran dgn semua org. Aku x nak masam muka. Saper tau esok lusa ajal aku sampai. Abg gak yang akan tolong uruskan jenazah aku. Dia terdiam.

7. Aku x de kuasa nak tahan naluri anak2. Mmg fitrah budak lelaki suka main bola. x kan nak suruh main buaian.

8. Aku kata tanah abg sebenornya dalam kawasan umah je. Yg tepi jalan tu bukan kita punye. Gomen punye. So apa hak kita nak larang org lain main kat taman tu.

9. Aku kata aku lebih rela anak aku main bola kat taman tu. Daripada aku belikan basikal dan anak2 merayau x tentu hala.

Itu le antara yg aku cakp kat jiran aku tu. Dia pon celah2 gak tapi benda yang sama gak dia sebut,"Itu le abg minta kerjasama anak2 abg main bola kat depan umah atau dalam umah. Jgn sampai bola kena kete dan pagar saya nanti saya belah."

Last2 aku kata aku hanya buleh awasi anak aku time aku ada kat umah. Masa aku x de. Aku minta maaf. Dia pon minta maaf takut aku marah dia psl tahan aku. Aku kata aku patut terima kasih kerana mengingatkan aku.


pesan ungkep: Hidup berjiran byk dugaan

Tuesday, June 30, 2009

AKU KECEWA

ASALAMUALAIKUM

Mood aku ari ni bercampur baur. Sejak petang semalam lagi.
Sedih, marah dam macam2 lagi.
Pagi ni lagi teruk......
Rasa x nak duduk dalam bilik aku ni je.

Entah le.......
Mungkin ini salah satu dugaan yang perlu aku hadapi dalam dunia pekerjaan.
Hanya yang aku mampu lakukan...
'YA ALLAH KAU TETAPKANLAH IMAN HAMBAMU INI. KAU JAUHKAN AKU DARI PERILAKU YANG TIDAK KAU REDHAI. KAU HINDARI AKU DARI HASUTAN IBLIS LAKNATULLAH.....'

Dah itu aje catatan aku pagi ni. Aku tgh sdih2 bangat.



pesan ungkep: Aku x mampu mengubah sesuatu secara lisan. Aku hanya mampu mengubah didalam hati dan berdoa.

Monday, June 29, 2009

TOLONG AKU BANTU AKU...

Sejak umah aku di masuk orang ni, aku jadi malas lak nak up date umah aku ni.
entah leeeeeeeee. aku rasa orang yang masuk umah aku tu bawak makhluk halus yg nyebabkan aku jadi pemalas.
asyik nak ngeliat je, aghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...ngantok memanjang...
nak buat cam mana ni.
tapi dalam ketidaklaratan aku ni, aku nak cerita sikit psl barangan made in CHINA.
tq le sesaper yG email kat aku psl COLGATE. tapi baru2 ni aku g MYDIN MITC (aspa suka tempat ni). aku beli LADY CHOICE...tiba umah aku tgk made in china....cam ne 2. halal mmg halal. tapi bukan halal oleh JAKIM.
aku confuse betol le....yg jual premis islam lak tu.
entah le...
la ni aku jadi very sensitif beNdak alah ni. semua barang yg aku beli aku tgk dulu dari negara mana.
itu je yg aku buleh wat untuk family. klu x, aku bagi barang yg shubahah kat mereka.
bagi kawan2 yg ada maklumat bagi tau le kat aku.
bior aku rugi di dunia, jangan aku diseksa di akhirat.
byeeeeeeee.(dlm keadaan menguap)





pesan ungkep: rajin2 le membaca lebel pada barang yg dibeli.

Wednesday, June 24, 2009

shuttt!!!!.....perompak datang!!

ehehheh....High Five
Tn Rumah takde nie....so aku sbgai bibik kucing2 nyeKitty 1 dgn ini sesuka hati sipot influenza lah meng "hapdet" N3 pink panther bos Buggieaku ni....bukan dia suroh pon..aku je memandai-mandai...pedulik hape aku dia nak silambam aku ke..nak kerat 18 ke..nak karen kan aku ke...janji aku dpt terjah dgn abg nash ahmad kat rumah dia ni..yg penting aku dah bg Salam..

Aku nampak derian kat dapor ko boss....aku belasah cukop2 tadi, manggis pon ado...hahahha...kucin2 ko aku dah kurong 8 ari tanpa bg makan...gasak la ko nak idopCat 16...tn ko balik kang aku wat2 la baikPetting..bg mkn 5x sehari...ahahahhaha.

Boss>>

sebenonye aku nak bg tau aku dah tepek kan kotak chat tu..cobe ko tengok ...uiittt!! bkn takat tengok jek...taip la sikit...buley ke tak buley?? masok ni dah 2 kali aku bg...ko ilangkan lagi bossss......siap!! Myden MITC tu aku fire.....hehehhe

eerr.....ape lagi ekk!!...Pouty

Dahhhh...
tu je ar aku nak bgtau...
link2 pon aku dah tambah...klu x pueh ati..bgtau segera sepantas mee segera cepat di masak lebih sedap di makannnn...betol2 hau liauuuu!!

ekkekek....tak leh lama2..otromen nak pergi bantu org dlm kesusahan...calowwwwwwwwwww

pesan ungkep: Ungkep pesan, dia soh kutip derma bg kat aspa dgn paling min RM20 sorang!

Friday, June 19, 2009

AKU NAK G KRUSUS

start ahad till rabu, aku akan meninggalkan negeri aku...
aku nak g ke luar negeri.. x jauh pon . tempat aunti.
aku dah x sabor2 nak buru gedumbu dgn aunti.
cangkol, pongkis, tajak, baldi, sabun, klorox semua aku dah paking.


nanti klu aku dapat, buleh aku bagi kat member2 mo sorang 50 kg.
aku x bagi by ekor...aku nak suruh auntie siang siap2.


sepeninggalan aku nanti tolong2 le tgkkan umah aku ni.
kata org klu tinggalkan lama2 takot lak makhluk lain yg masuk.
tapi aku dah letak belerang keliling umah aku ni. tapi belerang aku kaler PINK bukan kuning. bulehkan.

ok semua, sayonara. see you soon.


pesan ungkep: tiada apa yang lebih indah selain dari dapat menikmati erti kehidupan walau sesaat.

Thursday, June 18, 2009

PERLINDUNGAN UNTUK ANDA, KELUARGA DAN ORANG YANG KITA SAYANGI.

BISNES AKU YANG LAMA


INGIN TAHU | KALKULATOR PREMIUM
Perlindungan Diri
Perlindungan Suami/Anak
Perlindungan Anak-anak



Berminat atau ada persoalan tentang insurans dan takaful?

Mungkin maklumat di bawah boleh membantu.

Bagaimanakan untuk membeli pelan perlindungan insurans atau takaful?
Anda boleh menelefon terus ke Agen Etiqa Anda di talian 013-7702788 (UNGKEP) untuk pelan yang mudah dan Menjamin kehidupan anda. Anda juga boleh menghubungi atau melawat cawangan-cawangan kami yang terdekat.

Apakah produk-produk insurans dan takaful yang bersuaian dengan saya?
Untuk pemahaman ringkas produk insurans dan takaful, anda boleh rujuk kepada seksyen 'Insurans' atau 'Takaful' di laman WEB etiqa. Anda boleh memilih produk mengikut keperluan atau tahap kitaran hidup anda.

Apakah perbezaan di antara produk insurans dan takaful?
Semua produk insurans dan takaful adalah bertujuan untuk menyediakan perlindungan kepada diri sendiri, keluarga, kenderaan, rumah, harta-benda, syarikat dan lain-lain lagi. Perbezaannya ialah produk-produk takaful disediakan berlandaskan prinsip-prinsip Shariah. Bagaimanapun, produk takaful masih boleh dibeli atau disertai oleh orang bukan Islam.Samada anda membeli perlidungan insurans atau takaful, apa yang penting adalah untuk mendapatkan pelan yang anda yakin dan bersesuaian dengan kehendak anda pada masa ini dan pada masa hadapan.


Apakah yang saya perlukan untuk membeli pelan insurans atau takaful?
Sebelum menghubungi atau melawat kami, fikirkan dulu keperluan sebenar insurans pada masa ini dan masa hadapan. Untuk insurans nyawa dan takaful keluarga, anda hanya perlu bawa kad pengenalan semasa memohon untuk menyertai pelan perlindungan melalui ejen atau cawangan kami. Sesetengah keadaan mungkin memerlukan anda melakukan pemeriksaan kesihatan. Untuk produk insurans dan takaful am, anda mungkin perlu menyediakan beberapa dokumen penting untuk perlindungan rumah, kenderaan dan lain-lain lagi.



pesan ungkep: AKU HANYA BOLEH MEMBERI PERINGATAN JER. TAPI KITA SELALU LALI JIKA KITA BERADA DIDALAM KESENANGAN. APABILA BERLAKU SESUATU KEATAS KITA BARULAH MENYESAL. TINGGALKAN SESUATU KEPADA ORANG YANG DISAYANGI SEBAGAI JASA ATAU TINGGALAN YANG BOLEH MEMBERI KEBAHAGIAAN KEPADA MEREKA.

Wednesday, June 17, 2009

BISNES BARUUUU

DOK PAGI2 TADI TERFIKIR LAK AKU NAK ON BISNES BARU.
KORANG TENTU TAU LA NI AKU DOK BUAT BISNES INSURAN.
LUMAYAN MMG LUMAYAN.


AKU
INGAT NAK TAMBAH BISNES BARU.......
AGAK2 KORANG BISNES APA YG SESUAI DGN AKU...

TAPI AKU ADA PELUANG BAIK PUNYER....
AKU NAK JUAL T-SHIRT...


ESKLUSIF BEB...
RUGI SAPER X
BELI.....
TPI UNTUNG KLU MEMBELI 2,3 HELAI....
CANTIK AKU CAKAP.
AKU DESIGN SENDIRI...
BUAT MASA NI AKU PRODUCE WARNA PUTIH DULU..
X LAMA LAGI ADALAH WARNA KEGEMARAN AKU...
APA LAGI
PINK.....LERRRR


NAH SEKARANG KORANG TGK DESIGN T-SHIRT AKU....
JENG3............................




sebenor2nya aku x tau cam mana design yang terkini. so klu ada sesaper yg kretif dan nak kongsi bisnes ni dgn aku . dgn mulut terlopong aku sedia menerima. jadi titik2 diatas utk diisi oleh rakan kongsi aku nanti. dipersilaknnnnnnnnnnn

pesan ungkep: klu nak bisnes, buat betol. jgn mcm kacang botol. sekali org petik, org makan. x diletakkan pon dalam botol. betol2 buat aku biol

Tuesday, June 16, 2009

KALI PERTAMA WAT TAG.....

KLU BETOL BAGUZ.
KALAU SALAH LANTAK LAH

Copy badge "2008 Cute's Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.

TAK DE BENDA LAIN KE NAK NUMPANG. TUUUUUUU CAM ANJING JE...EIIII...NAJIS

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
DAK ASPA yang bagi kat aku. dia bukan leh tgk aku senang pon. tapi baguz gak. aku x pernah tag2 ni. tag harga aku tau le. nasib ko le aspa....


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

- Aku jenis GONJOL SEGOJOL2NYA.
- malas nak cuba2 benda yg tak ada dtg kan duit.money3...
- petang2 aku suka tgk pokok2 kat umah aku....
- bau cagu, susah nak cakap macam mana bau dia. TRY LE...
- sama cam dak aspa, suka main boling
- suka makan.tapi yg free je
- suka bangat dgn warna yg terang2 dan pasti PINK
- suka balik kampung jumpa omak den
-dah ada hobi baru, main badminton....
- bawak kete suka .....slow2....sampai ngantok mata family aku

ko jgn ngada2 kata aku buat cerita. yg kat atas ni semua mmg fakta ttg aku. cayokkkkkkkkkk

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

-acoi
- okliz
- peah
- PM
- TPM
-YBM2
- TYBM2

aku tau ko mesti poning kat senarai nama lepas peahkan. aku mana ada byk kawan. pm tu untuk Perdana menteri....YBM...Yg Berhormat menteri....aku x main org2 biasa ni....hua3

5. Jangan lupo untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda. Terima kasih!"

yg ni aku x tau nak wat cam mana....nanti le klu ada org turun kan ilmu kat aku..aku wat lain kali je...bulehhhhhhhhh




Monday, June 15, 2009

kisah jurutera

Petang tadi aku dgr kat SINAR FM. abby dok baca sms dari pendengar.
kisah sedih.
pengirim sms 2 kata dia dari perlis kot.

kisah seorang jurutera yang telah diberi kata 2 oleh isteri. sama ada dia atau ibu jurutera yang tua.
maka si jurutera yang amat pandai ini pon memilih isteri dia. maka dia pon merancang satu helah. dia bawak ibu dia naik kereta. kemudian dia berenti kat bus stop. dia kata kat ibu dia suruh tunggu kejap, nak g kedai. si ibu tunggu punya tunggu hingga 4 hari. si anak2 x muncul.....
sampai pegawai kebajikan datang nak ambil si ibu ni untuk dibawa ke tempat yang selamat. tapi ibu ni x nak.......

ibu ni kata...aku x nak g mana2.nanti klu anak aku dtg aku x de. susah ati nanti dia. ibu ni tua dan lumpuh separuh badan....
tapi hasil pujukan pegawai kebajikan, ibu tua ni nak juga ikut. sekarang ibu ni ada kat rumah kebajikan di utara tanah air...
dah aku dah x sanggup nak tulis lagi.
...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..sampai ati ko jurutera.....
x de ibu x de le ngko. ko ingat ko 2 keluo dari mana....waaaaaaaaaaaaaa
sabor le ibuuuuuuu

Tuesday, June 9, 2009

NAK BERCOTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

SALAM

Coti sekolah dah nak abis. aku dok terkial2 nak cari tempat nak g coti.
nak g jauh2 bajet ciput.
nak g dekat2 takot bajet byk lebih.
aku tgh fikir ni. poning kepala den.
mcm2 cadangan aku bagi kat wife aku. tapi dia kata x logik.
korang tau aku bagi cadangan g mana.

1. g MYDIN MITC MELAKA
2. G ZOO MELAKA
3. G TAMAN BUAYA MELAKA
4. G TAMAN MINI MALAYSIA MELAKA
5. G A FAMOSA MELAKA
6. G NAIK MENARA TAMING SARI MELAKA
7. G NAIK EYE ON MALAYSIA MELAKA
8. G MAKAN IKAN BAKAR SERKAN MELAKA

BANYAK TEMPAT2 YANG AKU CADANGKAN. TAPI SEMUA DITOLaK. la ni aku suruh dia cari tempat nak coti.
Apa2 pon buat teman2 aku coti x lama. ari senin aku naik le. doakan aku selamat bercoti. bye...jumpa lagi

Monday, June 8, 2009

kalau aku dah marah

salam. korang pernah MARAH x.
aku kekadang marah gak. tapi marah yang gitu2 je. paling kuat pon aku cubit orang yang aku marah 2. tapi korang jangan terkejut. aku klu marah bangat boleh bertukar wajah tau. nak tau wajah aku jadi cam mana...
itu kira hansom budak2 pon suka tapi klu gambo kat bawah ni. agak ada x org suka kat aku, klu wajah aku tukar jadi cam ni.



aku bukan apa2, kekadang 2 terfikir gak nak tukar2 wajah cam kat atas ni. x pon cam hulk ke, kluang man ke. tapi mustahil. setiap yang dijadikan oleh ALLAH , ada kelebihannya. walaupon sedara aku selalu kata aku ni x de apa2 kelebihan pon. nak buat cam mana, dah dia nak kata cam 2. aku senyum je. la ni aku dah x marah2 lagi. tapi sikit2 ada le. klu x anak2 aku naik tocang nanti.
kata org sesape selalu marah nanti cepat tua. so amalkan senyum sokmo. cam aku senyum je. tapi bior le bertempat. nanti x pasal2 ambulan dtg anto kita kat tanjung makan rambutan. saper nak tolong.
ingat kekawan marah membawa padah, sabor selalu membawa bahagia.
wasalam. jumpa lagi...





Tuesday, June 2, 2009

KISAH JIRAN BARU

Semalam aku petang2 dok sibuk nanam pokok2. Bukan apa saja je time cam tu le aku ada masa. bukan pokok apa pon. rumput je. Kebetulan umah aku bersebelahan dgn taman permainan kanak2. kat situ ada kot bola tampar. play ground dan mcm2 lagi. dah nama taman permainan kanak2. tentu le yang main pon kanak2. dah tu permainan mereka pon mcm2 le.
kod utk bola tampar tu,tiang nya dah di cabut. so budak2 buat main bola sepak. aku yg dekat dgn situ x kata apa2 pon. ye la kan budak2 main. tentu bising. nak buat cam mana. anak aku pon ada main sekali.
tapi petang smlm jiran aku, yg pompuan dah terjerit2 marahkan bebudak 2. mcm2 perkataan yang keluo. aku sabor je, wlu pon anak aku ada kat situ.
tapi bila dia sebut perkataan 'BODOH'....Darah aku dah menyirap. aku terus panggil anak2 aku balik dgn suara volume 10. anak aku apa lagi mencecet balik. akak yg terjerit2 tu pon terus masuk rumah.
yang aku x puas hati sangat. dia marah psl pokok ubi yg dia tanam tercabot. korang nak tau dia tanam kat mana. dia tanam kat seberang jalan. bukan tanah dia pon. eiiiii geram aku.
anak2 aku pon komen naper makcik 2 cakap x senonoh wlu umor dah tua. aku ajor anak2 aku jgn sesekali cakap BODOH dgn sesaper. klu nak cakap BODOH tukar kpd PANDAI. sampai la ni anak2, aku, wife aku amalkan benda ni. tapi bila akak 2 cakap BODOH kat budak2 kat taman, termasuk anak2 aku. tentule aku marah.
sepatutnya dia lebih tau. pokok yg dia tanam tu bukan didalam kawasan umah dia pon. aku nak je debat dgn akak 2. tapi dia dah masuk umah dah. last2 laki dia dtg jumpa aku. laki dia kata wife dia mmg cam tu. klu dah marah abis dia jerit. aku nak je cakap , klu aku cakap anak dia bodoh, marah x. tapi x sampai ati.
entah le...Bagi mereka yg idop berjiran dan mungkin akan bergelar jiran. pandai2 le wujudkan suasana KEJIRANAN yang aman. kata orang idup berjirang saling memerlukan.
Tapi apa yang penting SABOR paling perlu. cam aku ni.....hua3

KASIH SAYANG SEORANG ISTERI

SALAM SEMUA.
puas aku dok bersihkan sawang kat umah aku ni. ada orang gaji pon x leh arap. asyik bertenet je. nak gentikan sian. takut bunuh diri lak. tak pe le . bior aku buat sendiri.
aku ada story ni. bukan ngumpat tapi citer betol.
LAGI PON BUKAN CITER ORG LAIN, CITER AKU SENDIRI.
KORANG TAU TETIBA JE ARI NI AKU DPT SMS DARI WIFE AKU. Bukan x pernah dapat. tapi ni lain sikit. aku baca berkali2. kagum, tersentuh, dan mcm2 perasaan aku pada wife aku ni.
kebetulan dia g shoping dgn anak2 aku. dlm dia soping 2 dia berkenan kat satu baju. baju aku ler. selalunya klu beli2 ni kami g sama2.
tapi dia kata , dah lama sgt aku x beli baju untuk keje. so dia pon beli le baju 2 utk aku.
Tapi yg bestnya dia kata... dia belikan baju 2 sebab dia dah rasa jemu bila gosok baju, asyik baju yg sama jerr..(maknanya dah lama le x beli baju)
lagi....dia beli atas nama kasih sayang ....
BESTNYA DAPAT BINI CAM BINI AKU....SEORANG DALAM DUNIA NI.....
WAHAI ISTERIKU....PENGORBANAN, KSIH SAYANG, CINTAMU...TIDAK AKAN AKU SIA2KAN. HANYA MAUT YANG AKAN MEMISAHKAN KITA BERDUA....
Buat korang yang dlm proses mencari laki/bini, jgn memandang luaran je.x guna pon . yang penting peribadi pasangan kita 2 nanti. psl klu mu pilih luaran. lmbat laun dia akan luntur. tapi klu pilih peribadi yang utama...lambat laun klu kita tua dia akan menjadi peneman yang SETIA.
OK. WASALAM...

Wednesday, May 6, 2009

HARI-HARI HARI IBU

SALAM
Jumpa lagi ari ni. lewat byk, I'm soryyyyyyyyyyyyyyy....aku kena attend seminar.....
bukan dgor pon.dtg untuk makan je.
tu yang lambat sikit..
ari ni aku nak citer psl artikel kat MASTIKA. korang nak tau aku mmg selalu gak beli majlah tu.
banyak iktibar(bukan GEBAR)yg buleh aku jadikan panduan (BUKAN SAINS PADUAN) hidup.
artikel yg aku maksudkan adalah yg ditulis oleh pengarang majlah tersebut. kisah SESUDU BUBUR UNTUK MAK.
sebenarnya kisah tu didengar diradio. pendengar telefon kat radio. so pengarang ni mengolah semula. apa yang buat aku tertarik ialah kisah tersebut sebijik (bukan 2,3 bijik) sama dgn kisah kuarga aku. isteri aku yg beli majlah tu, dia baca kat tempat keje. terus pone aku. dia kata serupa dgn kisah kuarga aku. wife aku sambil nangis2 bacakan kisah tu kat aku. aku pon sebak gak. teringat peristiwa lama......
sesunguhnya pengorbanan MAK xkan terbalas oleh anak mak yang sepuluh orang ni. hanya yang mampu kami lakukan memberi kasih sayang yang melimpah ruah kepada mak.
kepada korang yang nak tau kisah selanjutnya buleh le beli MASTIKA x pon pinjam dengan jiran korang. x pon pegi kedai buku baca jap. nak jimattttttttttt
ok....jumpa besokkkkkkkkkkkk

Tuesday, May 5, 2009

MEMORI SEMALAM 1

SEMALAM berlalu lagi, namun aku ada kisah untuk dikongsi...

seperti korang semua tau kat melaka ni banyak tempat2 menarik utk dilawati.
jadi kebiasaan time aku balik keje aku mesti lalu tempat sejarah. umah aku jauh sikit dari opis. so banyak le traffic light yg aku kena tunggu.
ada le satu simpang 4 yg sibuk ni. dekat situ ada tempat bersejarah. nama nya BUKIT ST. JOHN. masa tu aku berenti le, pasal lampu warna merah (org buta je yg x tau warna). dlm aku dok nunggu lampu hijau , aku toleh le kiri kanan. kiri aku tanah perkuburan lama. bayangkan tengah2 bando ada tanah kubur. sebalah kanan aku BUKIT ST. JOHN. jauh le juga.
jadi masa aku berpaling ke arah bukit tu aku nampak satu objek, besar dan unik. dalam hati aku, mungkin tinggalan sejarah. mungkin kubu perang ke. aku tgk je.aku buleh nampak dgn jelas bentuk dia. tapi x jelas ciri2 yang ada pada benda tu.last2 korang tau benda 2 apa. tetiba je ada le bajak@traktor@jentolak datang. rupa2nya benda 2 salah satu kompenen dia. benda yang kat depan . yang digunakan buat korek tanah. aku tersenyum sorang2 je lepas tu.....

Semalam gak merupakan hari malang bagi jiran aku di kampung. nak tau kenapa. jiran aku ni baru 2 minggu kematian suami. duduk sorang2. anak ajak duduk sekali x nak. so semalam dia didatangi oleh 4 orang, naik kete UNSER. mak aku nampak. mak aku ingat tentu sedara dia dtg nak ucap takziah.
lps 10 minit jiran aku menjerit minta tolong. tau apa terjadi?
rupa2nya yang datang 2 perompak. jiran aku telah dipukau. habis semua barang berharga disapu. nasib baik jiran aku ni warga tua. klu x.......dia cerita masa dia salam org yang datang 2 terus dia x ingat apa2 dah. org tu 2 lelaki 2 perempuan. sopan je nampak.
So pada korang ingat2 jgn terus je bukak pintu klu org bagi salam. tanya dulu sapa, nak apa.

tapi ada gak yg x kan bagi salam bila dtg umah org. tau2 ketuk pintu. nak kata bahaya...entah le. pasl org ni pekak @ bisu. abis cam no...lu fikir le sendiri...

semalam gak aku jalan2 kat Jusco melaka. tgh ronda2 dgn family aku tgk satu kapel. pada firasat aku kapel ni melayu. kulit cam aku jer. yg x bestnya korang tau, awek dia pakai seluar pendek. pendek bangat. mcm amoi2 cina pakai. wife aku kata bangsa cina kot. so aku saja jalan dekat2. mmg sah melayu pior. eiiiiiiiiii...takut aku tgk dressing awek tu. jantan 2 nyengih je memanjang. lps ni mesti ada agenda tersembunyi.
so, apa yang aku nak katakan ...la ni tahap sosial anak2 muda mmg teruk.....entah le....malas aku nak komen lagi...
KITA JUMPA BESOKKKKKKKKKKKK

Monday, May 4, 2009

memori semalam

semalam berlalu pergi. namun pada mereka yang perihatin, akan jadikan kisah yang dilalui sebagai satu MEMORI yang indah@ pahit untuk dikenang.

Semalam aku mcm biasa jemput anak aku yg sekolah agama. masa aku sampai anak aku lom balik lagi kira2 15 minit lagi. so aku duduk dlm kete. mata aku tgk keliling. mmg aku jenis tgk perangai orang. dlm aku perhatikan gelagat org. mata aku tertarik kat satu abang/pakcik ni. utk makluman, sekolah agama ni kat masjid, besebebelahan.
so abang ni duduk kat masjid, sembang2. lps 2 yang x sedapnya di tangannya ada rokok. jadi abg ni merokok kat masjid. kan masjid 2 kawasan yang mulia. x elok lah merokok kat situ.
aku pon kekadang2 x paham bangat dgn perokok ni. ada 2 masa aku jalan2, ada abg ni bawak anak bonceng motor. sorang anak ltk kat bakul depan. sorang kat belakang. yg x bestnya kat mulut pus3....asap rokok. Ya ALLAH aku pon klu bau asap rokok dah fening. kasihan kat anak2 2. x pasal makan asap rokok.
ada pulak sambil pangku baby yg unoq 5 - 6 bulan , buleh isap rokok. yg ni lagi aku marah. ko nak sakit bior le ko je sorang . jagn anak plk ko nak beri sikit sakit ko 2. eiiiiiiiiiiiii geram betol aku le. la ni aku tgk kat kotak2 rokok dah ada gambo2 yg mengerikan. x kan insap si perokok2 ni. time org minta derma mcm2 alasan . tapi time beli rokon yg harga 10 hengget sektk, buleh plk.
Tapi penantian aku selama 15 minit anak aku 2 berbaloi gak. nak tau kenapa.....'AYAH2 ABG NHAG DAPAT NO 1' anak aku yg no 2 ckp kat aku. 'ALHAMDULLIAH......'
jadi dalam menunggu perhatikan sekeliling korang...mungkin ada yg buleh kita pelajari. TAPI JANGAN PANDANG BELAKANG nanti nampak RUMINAH SIDEK. HUA3....

Sunday, May 3, 2009

memori indah MINGGU LEPAS

salam semua
sepanjang minggu lopeh byk perkara indah yang berlaku
Ke-tama
Bertemu rakan MO di kuantan.....
x sangka dapat jumpa c cun. buleh tahan gonjol gak mcm aku.
kami makan di tepi pantai....bestnya...makanan sedap..lepas tu ditiup angin pantai.
syahduuuuuuuuuuuuuuuuuu...je...kan cun... bila lagi kita buleh makan2 cam 2 ye cun.

ke-dua
balik dari krusus, jiran depan umah aku buat kendiru aqiqah. aku kan jenis rajin so..pantang org jemput aku pon g la...
lepas abis acara baca yassin, doa tahlil. kami pon beredar untuk santapan.(mmg2 ditunggu). aku pon sarong le selipar buruk aku (baru beli 2 ari).
tetibaaaa......jeng.....jeng....
bahu aku di tepok oleh sesorang, 'KASUT KITA SAMA BENTUK. INI KASUT PAK CIK' sambil mengoyang2kan bahu aku. terkedu aku. aku tgk sekeliling. org dah pandang aku je.
korang tau, kaki aku saiz 8. pak cik 2 aku tgk kaki dia saiz 4 @ 5 je.
aku dalam keadaan terkejut terus bukak kasut dan bagi pada pak cik dia. mmg nyata kasut aku lebih besar adri kaki dia. 'terima kasih, payah klu kasut sama ni' pak cik 2 kata kat aku. aku tersipu. wlu dalam ati aku ttp katakan itu kasut aku. tapi bila lihat muka p cik 2. terus termati nak tuntut hak aku.
pada aku bior lah , x berapa henget sgt. aku anggap dia sebagai sedara aku. lagi pon ayah aku dah meninggal. so aku ibaratkan sebagai ayah aku sendiri. sambil 2 p cik 2 masih tertgk2 keliling. aku x pasti dia cari apa. mungkin kasut dia kot. psl yg disarung 2 besor bebenor. tapi ati aku ttp kasihan kat p cik 2. MOGA PAK CIK SENTIASA DIRAHMATI OLEH ALLAH.

ke- tiga.
cuti labour day, aku balik kampung.
malam tadi sblm balik mlk aku sembang2 dgn mak (sayang mak). aku bercadang untuk upah orang membantu kerja2 umah. aku kongsi dgn adik beradik yg lain.mak diam je.'ko g solat dulu' kata mak. lps solat aku bangkitkan lagi psl tadi. aku sambil minum air terus duduk kat sisi mak. sambil menangis mak cakap, 'mak x layak nak terima apa yang ko nak bagi 2. mak x dapat sediakan apa2 masa ko adik beradik kecik dulu. hanya kasih sayang yang dapat mak berikan.mak x....(mak aku nangis tersedu2).mak x nak'. aku diam je....'mak, dulu mak dah susah payah besorkan kami. apa yang mak bagi 2 dah cukup utk jadikan saya dan adik beradik sebagi manusia. saya hanya mak setuju dan saya akn bincang dgn adik beradik yang lain.....aku lak sedih masa ni. tapi x sampai nangis.

mak hanya diam jer. sampai balik mak x kata apa2 psl 2. dia hanya tersenyum je kat aku. sukanya ati aku bila tgk muka mak gembira.
satu lagi yg buat aku sedih dalam ati, aku kekadang belikan kan mak aku koyok utk pinggang. aku pesan dgn dia klu dah abis cakap. tapi dah satu bulan x gak mak ckp dgn aku. mlm tadi aku tgk beg ubat dia. rupa2nya dah tinggal sikit. aku tanya naper x cakap.
'MAK PAKAI JIMAT2. KASIHAN KAT KO NAK BELI LAGI'. bayangkan dgn harga 5 hengget je sekotak, mak aku x nak bagi tau. takut nyusahkan aku. makkkkkkkkkkkkkkkkkkk...untuk mak apa je saya sanggup lakukan makkkkkkkkkkkk.

ke-empat

dapat gak aku join kat MANGGA jap pagi tadi.

Friday, April 10, 2009

MANUSIA MUDAH BERUBAH





Salam semua...Korang jangan lak panik bila tgk aku nya umah ada gambo tun M ni. ni bukan peliharaan tau. tapi ada kaitan dengan tajuk.
aku tertarik masa persidangan UM NO baru2 ni. masa nak tutup 2 tetiba2 je Tun M ni naik pentas. apa motif agh. aku cuba bersangka baik. kenapa masa dolah jadi PM dia x nak bagi nasihat ke, atau apa saja yg boleh membantu negara menghadapi krisis ekonomi. kenapa perlu tunggu hingga peralihan kuasa baru Tun M nak beri sokongan.
KATA ORANG JANGA TGK SIAPA YANG BERCAKAP TAPI DGR DAN BANTU PADA APA YANG DISAMPAIKAN.
kalau betul Tun M cinta dan sayang pada negara ini dia takan membelakangkan dolah dan membiarkannya. jika betul dolah ada buat salah atau tidak betul dalam membuat tindakan.
aku bnor2 konfius. adakah semua ahli politik sebegini. yang berjuang (kononnya) atas nama agama, bangsa dan negera. TETAPI PADA HAKIKATNYA ADALAH UNTUK KEPENTINGAN PERIBADI DAN FAMILY. tidak akan ada lagi pemimpin seperti dulu, yang boleh aku hormati. pemimpin ari ni hanya tahu cakap BERDEGOR2 kat pentas politik. tapi pernahkan mereka ini merasai kepayahan, kesulitan rakyat dipedalaman. lagi pemimpin yang mewarisi pangkat dari ahli kuarga. langsung x pernah merasa susah. macamna nak tolong org jika diri sendri x pernah mengalami.
pada aku seseorang pemimpin yang baik adalah mereka yang sentiasa meletakkan diri mereka dalam diri org yang inginkan pertolongan.
aku cakap bukan bertopengkan mana2 parti politik tetapi aku hanya ingin menyuarakan rasa kekesalan yang x terperi setelah hmpir 4 dekad aku hidup di bumi tercinta.
aku impikan/bayangkan satu hari nanti negara kita dipenuhi oleh pak menteri2 yang begitu tawaduk dan berperibdi luhur.
tapi mampukah impian ini akan tercapai. jika sekarang pon mereka yang didapati bersalah dalam gejala rasuah masih di beri kedudukan dalam sesebuah pergerakkan yang penting didalam negara ini/
MASIH ADAKAH SINAR DI BUMI TERCINTA INI.DALAM KESERONOKAN KEKADANG AKU LUPA BAHAWA AKU JUGA PERLU MENCARI ERTI SEORANG PEMIMPIN YANG BERPERIBADI TINGGI.
setiap tahun apabila diadakan SAMBUTAN MAULIDUR RASUL para pemimpin akan berkata KITA HARUS MENCONTOHI RASULULLAH, senangnya cakap tapi hakikatnya, pada sesebahagian je yang diikuti. APALAGI KLU BUKAN POLIGAMI.
dah ler..... aku klu membebel x cukup masa nanti. nanti kebosanan plk korang nak baca. tetapi sesekali serius, boleh kan.
ADIOSSSSSSSSSSSSSSSSS

Wednesday, April 1, 2009

NGOBROL-NGOBROL YOKKKK....





Waduh rasa lama bangat tidak ku titipkan apa2 di pondok aku ni. rasa mcm sunyi gitu. kata orang kLU ada rumah tapi x hias nanti jadi rumah hantu. wow! itu dah boleh join sarkas.
Aku bukan apa2 saja nak kongsi citer sikit psl haiwan2 yg aku sayang kat dunia ni. mmg byk. klu buleh aku nak bela semua haiwan kat dunia ni. bior umah aku jadi mcm zoo. bestnya. tapi nak buat cam mana umah aku kecik. setakat aku sefamily pon dah sempit.
Tapi klu diberi ruang yg luas pasti haiwan ni akan aku jadikan belaan aku... mcm kat atas 2 mmg wajib.
Tapi aku konfius gak boleh ke binatang yg lagi satu ni aku bela agh. ala yg plg atas tepi 2. nak bela bebas ke atau kurung.korang boleh beri idea x? Dah puas aku cari tempat yg sesuai utk simpan bendaklah ni. fening aku. dah 3 tahun aku dok fikir x jugak aku dapat tempat yg sesuai. klu ada idea yang baik ya teman2 buleh bagitau, ya. waduh jgn malu2 dong.tlg le aku nak letak mana tuuuuuuuuuuuuuu. nak anto kat zoo x smpi ati. kasihan. dia pon ada naluri untuk disayangi. sabor yea manja.....

Wednesday, March 25, 2009

MANUSIA TIDAK PERNAH BERSYUKUR

Mati ketika sedut lemak

KUALA LUMPUR - Entah di mana silapnya, setelah 14 kali menjalani rawatan sedut lemak pada badan, Noraini Mohd. Ghazali, 30, menghembuskan nafas terakhir ketika mahu mendapatkan rawatan susulan di sebuah klinik di Jalan Lima, Ampang dekat sini semalam.

Menurut doktor yang merawatnya, pengarah urusan syarikat membekal peralatan makmal itu telah muntah sebanyak tiga kali sebaik sahaja disuntik ubat pelali dan usaha menyelamatkannya selama 40 minit gagal.

Kakak angkat mangsa, Misha Abu Bakar, 46, berkata, kejadian yang berlaku amat mengejutkan kerana ketika itu dia sedang menunggu di tingkat bawah klinik tersebut.

Menurut Misha, dia berasa pelik kerana perlu menunggu selama hampir empat jam dari pukul 1 tengah hari sedangkan pengalamannya menemani adik angkatnya itu mendapatkan rawatan sebelum ini tidak pernah melebihi satu jam.

"Sekitar pukul 5 petang, saya kemudian melihat beberapa jururawat turun naik dalam keadaan cemas sehinggalah saya mendesak mereka memberitahu apa yang berlaku.

"Mereka hanya meminta saya bertenang dengan alasan rawatan masih berjalan sebelum saya diminta naik ke bilik rawatan kerana doktor mahu berjumpa,'' katanya.

........Salam semua...pepagi aku dah terbaca artikel ini. kasihan ada, geram ada, marah pon ada. bak kata macam2 ada. apa nak jadi ni. klu aku tgk gambor pompuan 2 bkn main slim lagi.
korang klu nak tgk baca paper ari ni. comel gila. klu aku lom kawin mmg aku terpikat kat dia. itu pon nak buat sedut lemak lagi. bagi kaum wanita yg lain aku tau peristiwa ni x akan jadikan iktibar pon. duit byk, nak bergaya, bior dipandang cantik sentiasa. last2 nyawa melayang.
ingatlah lelaki bukan nak tgk anda cantik selalu. tapi layanan, perangai, pakaian pon kami tgk gak. x kan kami nak buat bini klu pompuannya pakai seksi2, asyik nak mkeup 2, 3 kilo bedak kat muka.
org lelaki ni wlu mcm mana jahat pon klu nak kawin mesti cari isteri impian. apa dia? YG SOLEHAH. YG BULEH MENJADI IBU YG BAIK KEPADA ANAK2 KAMI NANTI. klu dah perangai x elok....mintak maaf leye. dah sah rejects.
cantik x bawa kemana. usia meningkat kedut le dia. klu wanita 2 cucuk botok pon, muka dah mcm anak patung. takut aku tgk. klu sengih pon muka dah x de garisan. klu korang x caya ko tgk muka Rozie Rashid dlm drama MENANTU VS MERTUA. hiiiiiiiiiii...aku pon seram tgk muka dia...
membebel lak aku ni...tapi x per utk kebaikan kita semua....dah sarap ke belum... x kan makan pon nak main cucuk gak.
klu makan cucuk badak x pe..tapi jgn makan ayam cucuk..HARAMMMMMMMMMMMMM.
OK. WASALAM...

Monday, March 16, 2009

RESEPI BAIK PUNYER...

Cakap banyak pon x guna baik korang baca dan try. klu sedap bagus. klu x sedap. 2 maknanya korang mmg x tau masak. bahan2 nya korang buleh ubah ikut citarasa family masing2. ada x suka ayam, tukar le dgn gudumbu. sodap gak. asal jgn korang tukar ayam dgn ikan bilis sudah. apa2 pon selamat mengotorkan dapor korang. klu terbakar aku x tanggungjawab. lu panggil le bomba. tolongggggggggggggg.
AYAM MASAK UNGKEP
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong 8
2 sudu besar ketumbar -disangai
1/2 sudu besar jintan halus/putih-disangai
2 cm halia
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 sudu besar cili kisar - optional
garam secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya
Cara membuat:
Tumbuk hingga lumat ketumbar dan jintan halus kemudian tumbuk pula halia, bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan cili kisar
Tumis sehingga garing
Masukkan ayam, asam keping serta sedikit air
Renehkan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat (kepekatan kuahnya ala2 rendang gitu)
Rasakan garam secukupnya boleh lah diangkat.
Variasi: Kadang2 aku baling serai ketuk sebtng dlm masakan ni, pong sodap

Sunday, February 8, 2009



SALAM semua. Duduk sesorang teringat aku masa dulu2. Berseluar pendek. X pakai baju. Pantang ari ujan. Masa 2 le rasa main air. Waduhhhhhhhh seronok bangat aku. Padahal abah ngan mak bukan kasi main ujan pon. NANTI DEMAM. Dah nama budak2, bukan makan saman pon. Sampai biru2 bibir kena air ujan. Klu ujan lebat sikit, air parit depan umah aku mesti penoh. Apalagi.....jom berenang. Bukan tau berenang pon. Main selam2 je. Masa 2 member2 pon ada, meriah. mak abah x de umah. Kita enjoy sampai ujan berenti. Nampak kelibat abah je, cabuttttttttttt. Dah tau sat lagi mesti kena 1, 2, 3 das. X pe janji puas main air.


Tapi la ni budak2 dah untung. Dah ada kolam renang. x yah nak tunggu ujan lagi. Mak bapak lak risau. Bukan apa nak kena gak kluo modal. Dah 2 klu dah g x nak balik. Jenuh nunggu tepi kolam. Alahai.........anak2....Korang ada pengalaman mcm aku time budak2 tak. Saper yg asal bandar, aku rasa x de kot. Syukur aku dilahirkan dikampung. Byk kenangan yg klu dikenang2 rasa nak sgt back 2 future. Tapi nak buat cam mana. hanya fizikal je yg seakan2 boleh jadi budak2 balik. Contoh, rambut dah nak botak mcm bayi, gigi dah kurang, jln dah slow cam baby belajo jalan jer....dan mcm2 lagi...yg buleh lu fikir sendiri.

Thursday, February 5, 2009

Salam..

Kekadang bila kita dengar sesuatu citer 2 mcm x nak caya sgt. Tapi pagi tadi masa aku tgh sarapan, kaan aku cter psl kaan dia ,askar. member askar ni pegi tugas kat sempadan nun...3 bulan. dah kawin, anak sorang. bini kat umah jaga anak, rasa rindu, tapi nak wat cam mana jauh. kerana negara member ni rela berkorban apa saja. hatta tingal kan anak bini lamanya 3 bulan 2. klu aku waduhhhhhhhhhh.... poning kepola den. tapi member ni mmg aku respeck bangat. lps seminggu, sebulan, masa nak balik pon tiba. member ni pon bertolak dari sempadan tghari. rumah kat selatan tanahair. jadi perjalanan 2 jauh. jadi ambik masa lama. dlm perjalanan dok ingat kat anak (sikit jer), kat bini (byk....). sedor x sedor air mata (cmpor ayir lior) menitik, sedihhhhhhhh. Kawan aku citer lagi, member ni x sabor2 nak sampai umah. dia naik truck askar laaaaaaaa. jadi sampai umah dah malam. bini dah tunggu.....anak dah tidor. member pon dah ngantok, bini pon wat pura2 ngantok gak. faham2 je le 3 bulan x jumpa......(18X). bila selesai je, bini dgn rasa hairan tanya,'naper badan abang la ni makin berat?'. 'ye ker. abg rasa cam biasa jer.' 'abih naper saya rasa berat semacam jer tadi'. laki x puas hati. bangun dah bukak lampu. Rupa2nyer................. sang laki gelojoh bangat....beg sandang askar yg sebesor2 kat belakang dia x bukak lagi. 'Patut ponmnnnnnn........ x malu, abg, ni' bini dia kata.' Yg awk pon naper x sound awal2 tadi.' Saya pon sama cam abg gak, gelojoh.....'. kahkahkahkahkahkahhhhhhhhhhh. Sarap jgn x sarap.kahkahkahhhhhhhhhhhh

Monday, February 2, 2009



Setiap orang mengidamkan satu institusi perkahwinan yang sempurna. tapi lazimnya kita hanya mampu merancang hanya tuhan yang menentukan. tak guna gah masa bersanding tapi bila kita sakit, terlantar sorang2 dipembaringan. biar berpada2 dalam melakukan apa jua pekerjaan. kesederhanaan tapi secara berterusan akan membawa kepada keberkatan. kepada teman2 apa yang ingin aku pesankan adalah TIADA KEBAHAGIAN SEBENAR JIKA IA DIPEROLEHI HANYA DENGAN MEMETIK JARI UNTUK MENDAPATKANNYA. TAPI KEBAHAGIAAN AKAN AMAT DIRASAI BILA KITA PERLU BERUSAHA GIGIH UNTUK MENDAPATKANNYA. Kita tidak perlu mencari sekarung guni emas untuk membahagiakan sesorang. Tapi cukup dengan limpahan kasih sayang yang terbit dari hati yang ikhlas.

Wednesday, January 21, 2009

Salam dan salam perpaduan,

Kepada semua yang ingin berchating bersama saya, amat dialu2kan. namun keutamaan saya mewujudkan blog ini adalah mencari seberapa ramai kenalan. tidak kira apa bangsa dan agama. apa yang penting keikhlasan dalam persahabatan.

Kekadang kita sebagai manusia lupa pada suatu sudut tetapi mahir dalam sudut yang lain. dengan bertukar-tukar pandangan dan pengalaman mungkin dapat menjadikan saya seorang insan yang lebih baik dimasa akan datang.

Walaupun kekadang saya serius tapi saya juga boleh bertukar kerektor menjadi yg begitu simple dan humble.

Akhirnya, semoga akan terjalin hubungan antara saya dan anda semua.